Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

PODARJAMO TI 15% POPUSTA

Postanite Kugy član še danes in prejmite eksluzivne ponudbe ter unikatno vsebino. Pripravljeno samo za vas. 

Članek: Kako izbrati optimalen pohodniški nahrbtnik?

Choosing the Perfect Hiking Backpack

Kako izbrati optimalen pohodniški nahrbtnik?

Priti na vrh gore ali hriba je le opravljen cilj, ki smo si ga zadali. Gre pa predvsem za potovanje, izkušnje in zgodbe, ki se ustvarijo na poti. Eden glavnih "prijateljev", ki vašo avanturo naredijo lahko boljšo ali slabšo pa je zagotovo pohodniški nahrbtnik. Dobro izbran pohodniški nahrbtnik kmalu postane vaš zanesljiv partner pri raziskovanju na prostem. 

V tem članku bomo podrobneje pogledali katere lastnosti mora imeti pohodniški nahrbtnik in preverili različni možnosti, ki vam lahko pomagajo k premišljeni izbiri. Preverili bomo najnovejše inovacije, delili strokovne nasvete in poskrbeli, da se boste glede na pridobljeno znanje znali odločiti, kater pohodniški nahrbtnik bi bil za vas najbolj primeren. 

Vrste pohodniških nahrbtnikov 

Pohodniški nahrbtnik lahko razdelimo v tri kategorije: pohodniški nahrbtniki brez okvirja, pohodniški nahrbtniki z okvirjem in pohodniški nahrbtniki z zunanjim okvirjem. 

Pohodniški nahrtniki brez okvirja 

  • Najboljše za: nošenje lahkih bremen 
  • Konstrucija: Flexibilna 
  • Tipična teža: Zelo lahek 

Pohodniški nahrbtnik brez okvirja ima fleksibilno konstrukcijo in so zato zelo lahki saj ne vsebujejo "težkih" aluminijastih palic ali plastičnih okvirjev. Visoko kakovosten nahrtnik s prostornino 40L lahko tehta le 600 gramov. Slaba stran nahrbtnikov brez okvirja je, da ne prenesejo težo ramen na boke (preko bočnega pasu) učinkovito, ker je za to potrebna toga konstrukcija. Zaradi tega niso primerni za prenašanje težkih bremen in običajno tudi nimajo več kot 40L prostornine. Kljub temu pa so nahrbtniki brez okvirja zelo uporabni za dnevne pohode in hitre lahke alpske vzpone ravno zaradi njihove lahke teže. 

Nahrbtniki z notranjim okvirjem 

  • Najboljše za: prenašanje lahkih do težkih bremen
  • Konstrukcija: Poltoga ali toga
  • Tipična teža: lahka do srednja teža

Nahrbtniki z notranjim okvirjem imajo togo ali poltogo konstrukcijo, saj uporabljajo ravne aluminijaste palice ali plastične okvirje; prva poteka navpično za hrbtno stranjo nahrbtnika in preprečuje, da bi se nahrbtnik zrušil. Toga konstrukcija omogoča učinkovit prenos teže nahrbtnika z ramen na boke (preko bočnega pasu), kar poveča vašo zmogljivost, saj boke podpirajo večje mišične skupine kot ramena. Vendar pa toga struktura doda nekaj teže nahrbtniku, zato so nahrbtniki z notranjim okvirjem običajno težji od nahrbtnikov brez okvirja. Kljub temu so nekateri nahrbtniki z notranjim ogrodjem opremljeni z odstranljivimi okvirji/palicami, tako da lahko zmanjšate težo nahrbtnika, če ta togost ni potrebna (na primer pri prenašanju lahkih predmetov). Večina nahrbtnikov s prostornino nad 40 litrov je nahrbtnikov z notranjim okvirjem.

Nahrbtniki z zunanjim okvirjem

Najboljše za: Nošenje težkih in zelo težkih bremen

Konstrukcija: Toga

Tipična teža: težka

Nahrbtniki z zunanjim okvirjem se dandanes le redko uporabljajo za pohodništvo, saj so težji, večji in manj prijazni do potovanja kot drugi dve vrsti nahrbtnikov. Nahrbtnik z zunanjim ogrodjem je sestavljen iz pasa (naramnice in bočni pas), aluminijastega ogrodja in torbice. Aluminijasti okvir je popolnoma tog, da zagotavlja dobro oporo tovoru. Vendar pa velik in robusten aluminijast okvir znatno poveča težo celotnega sistema – nahrbtnik z zunanjim okvirjem s prostornino 50 litrov običajno tehta več kot 2000 gramov. Prednost nahrbtnikov z zunanjim ogrodjem je, da imajo običajno visoko nastavljive pasove (prilegajo se visokim odraslim in tudi najstnikom). Poleg tega jih je mogoče tudi prilagoditi – nahrbtnik lahko preprosto zamenjate z večjim ali manjšim nahrbtnikom, ne da bi morali zamenjati okvir ali jermen. Nahrbtniki z zunanjim ogrodjem se pogosto uporabljajo za prenašanje predmetov nepravilnih dimenzij – z bungee vrvico ali vrvjo lahko na ogrodje preprosto pritrdite različne kosovne predmete.

Značilnosti pohodniških nahrbtnikov

Zmogljivost

Kakšno zmogljivost potrebujete, je odvisno od skupne količine opreme in zalog, ki jih želite/morate nositi s seboj. Večdnevni pohodi bodo zahtevali več zalog (hrana, voda ipd.) in opreme (spalna oprema, dodatna oblačila ipd.) kot dnevni pohodi in s tem večji nahrbtnik. Večji nahrbtnik boste potrebovali tudi, če hodite po tehnično zahtevnih poteh ali pogosto hodite v zimskem času zaradi potrebe po tehnični opremi (plezalni pas, čelada, snežne čevlje, vrv itd.) in/ali obsežnih izoliranih oblačilih. Vendar ne pozabite, da lahko občutno zmanjšate prostornino (in težo) vaše opreme tako, da nekatere predmete zamenjate z visokokakovostnimi različicami, ki se bolje stisnejo (predvsem velja za spalne vreče in puhovke. Poleg tega lahko zmanjšate težo in prostornino hrane tudi s pakiranjem kalorično goste hrane, ki bo zavzela manj prostora. 

Ker imajo vsi pohodniki svoje želje glede opreme (nekateri raje vzamejo s seboj skoraj vse, kar imajo, medtem ko so drugi bolj minimalistični), običajno ni koristno razvrščati nahrbtnikov glede na dolžino potovanja, kot so nočni nahrbtniki, vikend nahrbtniki itd. Najboljša metoda če želite ugotoviti, kakšno zmogljivost potrebujete, je, da opremo, ki jo nameravate prenašati, zapakirate v nahrbtnik/kovček/voziček z znano prostornino in se nato odločite za večji ali manjši nahrbtnik. Vendar ne pozabite, da prevelik/prostoren nahrbtnik ni optimalen, saj mora biti vsak nahrbtnik dovolj napolnjen, da je stabilen; drugače se lahko predmeti premikajo in vplivajo na vaše ravnotežje – kar je lahko nevarno na tehnično zahtevnem terenu. 

Zmogljivost/prostornina pohodniškega nahrbtnika se običajno meri v litrih in je zapisana na nahrbtniku ali vključena v ime izdelka.

Glede na zmogljivost/prostornino lahko nahrbtnike razdelimo v tri različne skupine; dnevni nahrbtniki (s prostornino manj kot 35 litrov), srednji do veliki nahrbtniki (s prostornino od 35 do 70 litrov) in ekstra veliki nahrbtniki (s prostornino nad 70 litrov).

Za zelo kratke pohode lahko namesto nahrbtnika uporabite torbice za okrog pasu. Preverite, katere okrog pasne torbice lahko izberete v naši kolekciji.  

Material

Najlon je običajno ojačan s prepletenimi nitmi v rednih intervalih (ripstop) za boljšo odpornost proti trganju. Tkanine Ripstop izolirajo raztrganino in preprečijo njeno širjenje. Najlon, ki se uporablja za pohodniške nahrbtnike, je pogosto prevlečen s poliuretanom ali silikonom, da je vodoodporen. Vendar se zavedajte, da to ne pomeni, da je nahrbtnik kot tak vodotesen, saj nahrbtniki običajno nimajo vodoodpornih zadrg.

Zadnja plošča 

Zadnja plošča nahrbtnika se prilega vašemu hrbtu in tako vpliva na vaše udobje. Hrbtne plošče so običajno izdelane iz ergonomsko oblikovanih pen, ki imajo "zračne kanale" za dobro prezračevanje. V nekaterih primerih je hrbtna plošča iz pene prekrita tudi z visečo mrežasto tkanino, ki ustvari režo med vašim hrbtom in zadnjo ploščo ter tako dodatno poveča prezračevanje. Nahrbtniki za lahke alpske vzpone običajno nimajo takih hrbtnih plošč.

Pas za okrog bokov in čez prsnico 

Kot že omenjeno, bočni pas pomaga pri prenosu teže z ramen na boke. Vendar pa tudi poveča stabilnost in ravnotežje nahrbtnika, kar je zelo uporabno na tehnično zahtevnem terenu, kjer lahko nenaden premik nahrbtnika povzroči padec. Prsni trak dodatno poveča stabilnost nahrbtnika.

Večina naramnic je podloženih za večje udobje – večja kot je obremenitev, bolj pomembno je, da imate dobro podložene naramnice.

Trakovi za nastavitev obremenitve

Trakovi za nastavitev obremenitve povezujejo zgornji del naramnic z vrhom nahrbtnika. Omogočajo vam, da potegnete zgornji del nahrbtnika bližje telesu in tako zmanjšate pritisk na ledveni del. Trakovi za nastavitev obremenitve so učinkoviti le, ko je nahrbtnik poln.

Kompresijski trakovi vam omogočajo, da potegnete vsebino nahrbtnika bližje hrbtu, da zmanjšate vpliv nahrbtnika na vaše težišče. Prav tako so priročni za stabilizacijo predmetov v nahrbtniku, če nahrbtnik ni poln.

Preberi več

Types of sports performance sunglasses

Vrste športnih očal

When it comes to sports performance sunglasses, there are several different types to choose from, each with its own unique features and benefits. Here are some of the most popular types of sports ...

Več